Top Menu
ENJIN CARIAN RASMI KERAJAAN 1AKSES
Language Select
W3C Color Changer
Tema: Biru dan Hijau Tema: Merah Tema: Hijau
Font Sizer
Background Changer
Latar Belakang: 1 Latar Belakang: 2 Latar Belakang: 3 
Banner
Last Updated Date
Kemaskini Pada: 1 Sept 2015
Versi 6.0.9
Footer Menu
Best Viewed
PENCAPAIAN PIAGAM PELANGGAN
KOD QR

Sila imbas kod QR untuk capaian mobile web kami

Pol
How do you rate our portal?
 

Statistik
online visitor Pelawat Di Talian 1
total visitor Jumlah Pelawat 142,397
Berita
Waktu Pejabat

ISNIN-KHAMIS JUMAAT
8.00am-5.00pm 8.00am-11.45am
2.00pm-5.00pm 2.15pm-5.00pm
   
TUTUP Sabtu, Ahad
dan Cuti Umum

 

slide_55c940a9ba087.jpg
slide_55c8226c5f771.jpg
 
PENGUMUMAN TERKINI
Tiada Pengumuman pada masa ini
BERITA
27 Ogos 2015Kemiskinan bukan penghalang kejayaan

Jadikan kepayahan hidup sebagai pembakar semangat bentuk masa depan cemerlang

Oleh Sandy Mark Luna //

KUCHING: Kemiskinan dan kesempitan hidup bukan penghalang bagi pelajar untuk menjadi individu yang berjaya dan cemerlang.

Menteri Kebajikan, Wanita dan Pembangunan Keluarga Datuk Fatimah Abdullah berkata, malah kesukaran hidup harus dijadikan pembakar semangat untuk membentuk masa depan lebih cemerlang sekali gus memecah tembok kemiskinan.

“Tak kira apa halangan dihadapi, anak-anak masih dapat berjaya dalam pelajaran apabila mempunyai komitmen dan fokus ke arah tersebut.

“Malah, ramai dalam kalangan individu berjaya termasuk pemimpin-pemimpin kita sekarang pun berasal dari keluarga miskin.

“Apabila memiliki iltizam tinggi untuk berjaya, fokus dalam pelajaran, mereka dapat mengecapi kejayaan hari ini,” ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika berucap menyempurnakan Majlis Penyerahan Sumbangan Pakaian Sukan dan Beg Sekolah di Dewan St Hilda di Sekolah Kebangsaan St Mary di sini, semalam.

Hadir sama Guru Besar SK St Mary Liaw Hui Lin, Presiden Persatuan Jurufoto Akhbar Sarawak (SPPA) Mohd Radzi Bujang dan Penolong Pengurus Bank Rakyat Cawangan Padawan Mohd Shah Amir.

Fatimah berkata, faktor kemiskinan bukan satu perkara asing meskipun di kawasan bandar walaupun lebih ketara di kawasan luar bandar.

Sebagai contoh di SK St Mary sahaja, katanya, kira-kira 10 peratus pelajarnya adalah dari keluarga golongan berpendapatan rendah.

Dalam pada itu, beliau turut menyeru para pelajar agar tidak melupakan sekolah masing-masing apabila sudah berjaya kelak.

“Apabila sudah mempunyai kerjaya suatu hari nanti, jangan lupa untuk memberi balik kepada sekolah dan masyarakat menerusi aktiviti kebajikan khasnya dalam membantu murid-murid yang susah,” katanya.

Beliau turut memuji usaha SPPA yang terus memilih untuk melaksanakan aktiviti kebajikan sebagai aktiviti persatuan berusia dua tahun tersebut.

Menurut Radzi, aktiviti menyumbang pakaian sukan dan beg sekolah itu adalah program kali kedua SPPA bersama Bank Rakyat Cawangan Padawan selepas program sama pada tahun lepas di SK Green Road.

SPPA berharap program seumpama itu dapat memberi manfaat kepada semua pihak dalam memastikan jurang antara mereka yang berkemampuan dan kurang berkemampuan dapat dirapatkan dan mendapat peluang serta akses kepada pendidikan secara sama rata dalam memasti dan melahirkan pelajar cemerlang.

Antara aktiviti lain SPPA ialah membantu mendapatkan dana membaik pulih jeti SK Sibu Laut selain kerjasama dengan salah sebuah syarikat korporat untuk menderma enam set komputer kepada sekolah itu.

26 Ogos 2015Tingkat kapasiti

KUCHING: Sarawak terpaksa menggunakan khidmat tenaga kerja mahir dari luar untuk bekerja dalam sektor perindustrian di negeri ini sekiranya kapasiti Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) sedia ada tidak dipertingkatkan.

Ketua Menteri Datuk Patinggi Tan Sri Adenan Satem berkata berdasarkan kajian oleh Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) dianggarkan 600,000 tenaga kerja mahir dan separa mahir diperlukan di Koridor Tenaga Diperbaharui Sarawak (SCORE) menjelang tahun 2030.

Menurutnya, ketika ini 54 institusi TVET awam dan 35 lagi milik swasta di Sarawak hanya mempunyai kapasiti keseluruhan kira-kira 30,000 pelatih.

Institusi-institusi itu, katanya, hanya dapat melahirkan kira-kira 11,000 pemegang sijil dalam pelbagai gred setahun.

“Pada kadar semasa, kita hanya dapat melahirkan kira-kira 170,000 pekerja mahir menjelang 2030. Kita perlu meningkatkan kapasiti ini.

“Sarawak memerlukan peningkatan tiga kali ganda dalam pendaftaran bagi memenuhi keperluan negeri khasnya dan negara amnya,” ujarnya ketika berucap merasmikan Persidangan TVET Dunia 2015 di sini semalam.

Justeru, ujarnya, Sarawak menerusi Yayasan Sarawak, telah menubuhkan Pusat Kecemerlangan Teknikal (CENTEX) dengan semua program ditawar dibangunkan menerusi konsultasi dan penglibatan terus pemain-pemain industri.

Katanya, konsultasi dan penglibatan terus pemain-pemain industri penting untuk memastikan latihan ditawar relevan serta memenuhi keperluan industri.

“Dalam Rancangan Malaysia Ke-11 (RMK11), Malaysia merancang sekurang-kurangnya dua lagi CENTEX akan ditubuhkan. CENTEX di Lundu akan mula beroperasi tahun ini menggunakan fasiliti-fasiliti sementara, ketika kampus baharu dalam proses pembinaan,” jelasnya.

Selain itu, katanya, Pusat Pembangunan Kemahiran Sarawak (PPKS) akan membuka pusat baharu di Mukah dan Lawas, manakala kampus sedia ada di Kuching serta Miri akan diperbesarkan.

Adenan menambah, TVET yang ditawarkan mesti sesuai dengan keperluan program-program industri di negeri ini, jika tidak semua pelan perindustrian serta pembangunan ekonomi akan gagal.

“Sebab itu, kita (kerajaan negeri) komited membangunkan modal insan untuk memastikan rakyat kita berpengetahuan tinggi, berkemahiran, kreatif dan inovatif.

“Sarawak memperkenalkan pelan pembangunan jangka panjang, Pelan Transformasi Sosioekonomi (SETP) dengan memfokuskan pembangunan industri hiliran dengan nilai tambah tinggi,” katanya.

Ujarnya, untuk mencapai impian itu, Sarawak perlu membangunkan modal insan dan mempelbagai pertumbuhan ekonomi.

Dalam hal itu, menurut Adenan, penyertaan serta kerjasama kerajaan negeri, kerajaan persekutuan seterusnya pihak swasta amat perlu untuk membangunkan tenaga kerja mahir dan separa mahir di Sarawak.

Sementara itu, Pengerusi PPKS, Tan Sri Datuk Amar Abdul Aziz Husain dalam ucapan aluannya berkata sebagai penganjur utama persidangan itu, PPKS menyediakan latihan teknikal dan vokasional sejak 20 tahun lalu.

“Untuk rekod, PPKS telah melahirkan lebih 45,000 pelatih dan graduan dengan kadar mendapat pekerjaan ialah 70 peratus dalam tempoh enam bulan selepas tamat pengajian. Selebihnya melanjutkan pengajian ke institusi pengajian tinggi lain,” katanya.

Mengulas mengenai persidangan itu, Abdul Aziz berkata ia acara terbesar dianjurkan PPKS setakat ini, membabitkan penyertaan 700 delegasi dan penceramah mewakili lebih 28 negara dari seluruh dunia.

Persidangan bertema, ‘Lonjakan Besar: Transformasi dan Globalisasi Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) – Kemahiran Hidup dalam Abad Ke-21’ diadakan selama tiga hari bermula semalam.

Selain persidangan, turut diadakan sepanjang persidangan dari 25 hingga 27 Ogos itu ialah pameran kerjaya membabitkan pelbagai institusi TVET dari dalam dan luar negara.

Kalendar Aktiviti


Sarawak Regatta Tahun 2015
18 - 27 Sept 2015
Hari Sukan Negara
10 Okt 2015
Hubungi Kami

Pejabat Daerah Kuching
Aras 6, Majma' Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah,
Lorong P. Ramlee 5, 93400 Kuching, Sarawak.

082-507022

082-507487

webmaster
@kuchingdo.sarawak.gov.my
Warga PDK
Perkhidmatan Dalam Talian (Orang Awam)
Pensijilan

Perkhidmatan Kami